slaapkamer-sfeerimpressie
Blog

Welke sfeer creëer je in welke ruimte met behang?

Tips voor het kiezen van de juiste wand

slaapkamer-sfeerimpressie

Ruimte:

Leuk! Je bent eruit dat je een ruimte meer sfeer wilt geven door middel van behang maar weet niet welke muur hier zich het beste voor leent? Of je hebt een gaaf behang gezien, maar weet nog niet welke ruimte je hiermee wilt behangen? Behang is een makkelijke manier om je ruimtes een compleet andere look en sfeer te geven. Maar juist omdat behang je leefruimte zo kan beïnvloeden is het goed na te denken hoe de ruimte het beste tot zijn recht komt. Zo is de slaapkamer een plek in huis waar je tot rust komt. Heb je een kantoorruimte aan huis. Ook hier is het belangrijk dat de ruimte bijdraagt aan je rust. Kies daarvoor voor een wat rustiger behang. Zowel in de print als het kleurgebruik. Natuurlijke kleuren geven een rustige sfeer. De woonkamer daarentegen in een ruimte waarin geleefd wordt. Hierin kan levendiger behang of uitgesproken behang een echte eyecatcher zijn in de ruimte. Tegenwoordig zien we ook steeds meer behang dat waterbestendig is (Al het behang van Creative Lab Amsterdam is ook waterbestendig te bestellen). Dit behang is met uitstek leuk om je keuken en of badkamer mee te behangen.

Welke wand:

Kies ervoor om een verassende wand in de ruimte te behangen, in plaats van de wand waar je tegenaan loopt bij binnenkomst. De zijwanden zijn ideaal om je kamer visueel groter te laten lijken. Wil je juist een knusse ruimte creëren in bijvoorbeeld je slaapkamer, kies dan voor een donkere kleur op de achterwand. Hoe donkerder de kleur, hoe meer dit visuele effect.  Wanneer je twee wanden tegenover elkaar bekleedt, lijkt de ruimte ook kleiner, maar kan het nauw aanvoelen. Ook mag lambrisering tegenwoordig weer. Hiermee bekleed je maar een deel van de muur. Dit leent zich uitstekend voor langere muren, waar je op deze manier toch kan werken met een donkere kleur voor extra sfeer. Hoe hoger je de lambrisering doortrekt, hoe hoger de ruimte lijkt. Door een wand te behangen, is hij niet meer het muurbloempje van de ruimte. Het is deze muur die extra aandacht naar zich toetrekt. Kies dus een muur waarvan je wilt dat hij opvalt. Niet altijd hoef je te kiezen voor een hele wand. Een paar stroken behang geven al een hele andere look. Ook het doortrekken van het behang naar een aansluitend kleiner wandje geeft een extra boost aan de ruimte.

woonkamer-sfeerimpressie

Het ondergeschoven kindje is vaak toch wel het plafond. Kies je ervoor het plafond te behangen, houd dan wel de overige vier wanden rustig en gebruik voor de accessoires en kleur van de muren de kleur die ook terugkomt in je behang op het plafond. Door het plafond te behangen kan je een echte realistische omgeving creëren, waarbij je kan werken met natuurlijke prints voor een prachtige wolkenlucht, bloemenzee,of bos. Kies voor een wand zonder ramen of deuren, als je een rustiger effect wilt creëren. Gebruik je echter wat drukker behang kunnen ramen en deuren ook de wand breken.